Jak na 3D tiskem zhotovené modely

Rozmach intraorálních skenerů (IOS) v ordinacích s sebou nese nutnost výroby modelů jinak, než litím sádry. To „jinak“ se zatím ukazuje být vítězné pro 3D tisk. Ten, kdo nemá dostatečné zkušenosti, v tom žádnou komplikaci nevidí, jenomže tisknout modely na 3D tiskárně neznamená automaticky tisknout modely přesné.

3D model v 3D tiskárně

Než se začne s tiskem samotným

Nezbytné je naučit se správně modely navrhovat v CADu, aby nebylo nutné dělat jejich úpravy dodatečně v CAMu před tiskem. Dostatečná síla stěny, vyztužení objemu, dimenze podstavců, artikulačních pinů, apod.

Čtyři, tři, dva, jedna = 3D model

Pakliže máte model správně navržený v CADu, přichází na řadu samotný tisk. Jak ale vyrobit model kvalitní?

1. vybrat si dostatečně přesnou 3D tiskárnu
2. použít pro 3D tisk dostatečně přesný materiál
3. umět správně naprogramovat každý model
4. neopomenout postprocessing

Takto shrnuto je to zcela jasné, pojďme si však všechny čtyři položky rozebrat detailněji.

1. Výběr 3D tiskárny

3D tiskárna by měla být DLP nebo LCD a tisknout v rozlišení alespoň 50×50 µm v ploše a umět modifikovanou tloušťku tištěné vrstvy 30-100 µm. Moc důležitá je z praktického hlediska rychlost a velikost tiskové plochy, míněno tak, aby se vešly na plochu alespoň dva hodně velké modely na placato a takový tisk netrval déle než hodinu. Jakékoliv ústupky z těchto hodnot budou uživatele dost omezovat a naopak jakékoliv vylepšení bude naprosto skvělé.

3D model na destičce

2. Materiál do 3D tiskárny

Pokud nejste kutil, doporučujeme sehnat 3D tiskárnu, která má již nainstalované tiskové šablony (nastavení) pro širokou škálu materiálů. Je důležité říci, že při polymeraci tiskových resinů (pryskyřice) dochází k určitým deformacím výrobku a zvolíte-li hodně levný materiál, projeví se to nelichotivě na výrobku samotném. U tradičního způsobu výroby protetických modelů běžně využíváme pro docílení přesnosti výroby sádru kvality stone. U 3D tisku je nezbytné použít materiál analogický, který bude dostatečně stabilní.

Není fér prohlásit, že levné materiály jsou vždy špatné a drahé vždy dobré, ale určitá logika v tom je, jelikož seriózní výrobce si za kvalitu nechá zaplatit. Vyzkoušet si to musí ale každý sám.

3. Naprogramování 3D tiskárny

Jen kvalitní 3D tiskárna a materiál úspěch tisku nezaručí. Deformace modelu se může dostavit i u kvalitního materiálu a to zejména kvůli nedostatku zkušeností obsluhy, která nemusí příliš dobře rozumět principům 3D tisku. Velmi důležité je i vědět, co z hlediska programování potřebuje vybraný tiskový materiál ve spojení s vaší tiskárnou. To vám řekne jejich výrobce nebo dodavatel.

Jelikož se každý typ resinu chová jinak, budou se tiskové šablony pro každý materiál i tiskárnu trochu lišit. Například je nutné velmi poctivě odladit supporty co do správného typu, hustoty a velikosti. Tento bod není radno podcenit, jelikož toto nastavení budete používat i několikrát denně s očekáváním bezchybného výsledku.

Postprocessing u 3D tisku

4. Postprocessing

Po vytištění výrobků následuje jejich oplach v alkoholu nebo vodě, podle toho na jaké bázi jsou materiály založené. Po osušení na řadu přichází jejich dopolymerace (dodatečná polymerace) ve světelné peci. Ta je nezbytnou součástí 3D tisku, protože teprve po ní se množství zbytkových monomerů blíží nule, výrobek se stabilizuje a mechanické vlastnosti se dostanou na požadované hodnoty.

Tisku zdar!

Nemáte vlastní 3D tiskárnu, ale chcete mít tištěné modely?
Obraťte se na nás, modely vám rádi vytiskneme s tříměsíční zárukou a garancí splňující nejvyšší nároky na tento typ výrobku na trhu.

3D modely tiskneme na 3D tiskárnách již od roku 2014, a tak si troufáme tvrdit, že o tomto tématu víme opravdu hodně. Gratulujeme tak každému, kdo se naučil vyrábět opravdu kvalitní modely, není to totiž zas až tak jednoduché.