7 kroků k novému zubu

Ve výrobním CAD/CAM centru Microdent vyrábíme především konstrukce (jádro) korunek a můstků.  V 7 krocích jsme velmi zjednodušeně popsali jak vznikne nová korunka, kterou vám lékař nasadí do úst v ordinaci, a jakou část tohoto procesu tvoříme v Microdentu.

1. Lékař v ordinaci připraví zub pacienta pro výrobu korunky

Pokud se vám zkazí nebo rozpadne zub, nejčastějším řešením je zub opravit, resp. vyrobit nový, který se nasadí na zbytek vašeho zubu. Lékař takový zub obrousí a připraví do požadovaného tvaru.

2. Lékař sejme otisk nabroušeného zubu

Lékař otiskne nabroušený zub do otiskovací hmoty a odešle do laboratoře. V příštích letech bude tento krok často nahrazen pořízením digitálního otisku. Lékař nasnímá nabroušený zub intraorálním skenerem přímo v ústech pacienta a odešle do laboratoře již jen data.

3. V laboratoři zubní technik vytvoří a naskenuje sádrový model

Technik z otisku odlije sádrový model. Na speciálním 3D skeneru pak model zdigitalizuje (naskenuje) do 3D objektu v počítači.

4. Technik v laboratoři vytvoří v CAD programu tvar nového zubu (korunky, můstku)

Ve speciálním dentálním CAD programu (např. Exocad) technik vymodeluje vhodný tvar nového zubu. Vytvořená data odešle do výrobního centra, tedy do Microdentu.

5. Microdent zub vyrobí

V Microdentu se data připraví pro výrobu. Podle požadavků lékaře je vybrána vhodná technologie – laserové sintrování, 3D tisk nebo frézování. Vyrobí se strojově velmi přesná konstrukce zubu tak, aby byl výsledný zub přesný, pevný a zároveň estetický.

6. Technik dokončí zub do finální podoby

Zubní technik v laboratoři zub navrství keramikou a dobarví. Cílem práce technika je, aby zub v ústech pacienta vypadal přirozeně a nebylo poznat, že se jedná o náhradu. Hotovou náhradu (korunku, můstek) odevzdá lékaři.

7. Lékař nasadí zub pacientovi do úst

Lékař připevní zub (korunku, můstek) pacientovi do úst. Pacient odchází s novým úsměvem domů.